Pipas - ”Chunnel Autumnal”
CD (Matinée)
datum: 05.02.05

"Chunnel Autumnal" var Pipas debut och startskottet för Lupe Nunez-Fernandez och Mark Powells stora lilla popkarriär. Skivan, som släpptes 2001 av Long Lost Cousine på 10", trycktes i 300 ex och sålde slut nästan direkt.
Nu har så äntligen en nyutgåva kommit. Matinée bjuder dessutom på de tre spåren från 7" EP:n "A Short Film About Sleeping", Pipas andra släpp från 2002. Allt fint ihoppackat i en digi-pak cd. Detta är helt enkelt ett måste för alla som missat dessa godbitar, eller inte hann till skivdiskarna i tid.

"Chunnel Autumnal" har för mig bara existerat sporadiskt på kassetter och blandskivor. "Tout Va Bien" och "Wells Street" och andra små fenomen har funnits som favoriter i lösgodispåsar, men inte i sin riktiga form. Det känns otroligt skönt att nu ha hela skivan och samtidigt kunna spela "A Short Film..." igen, eftersom jag saknar vinylspelare.

Jag kan inte riktigt sätta fingret på vad det är som gör Pipas till sådana storheter. Allt är uppbyggt med små medel, men någonstans på vägen ut ur högtalarna växer allt till den största av popmusik. Lupes och Marks sångröster griper tag, även om de bara viskar. De otroliga små melodibitarna fastnar långt bak i ryggmärgen. Arrangemangen är perfekt avvägda - om det så rör sig om ömma gitarrer i "Amsterdam", en vanlig bandsättning i "St. Pancras" eller elektroniska trummor, flöjt och violin i "Moss Oval".
Ni som kanske ägt skivan sedan 2001 vet vad jag talar om. Alla andra ska köpa skivan nu!

Skivan finns för endast 80 kr på nystartade mailordern Songs I Wish I Had Written!

Pipas hemsida hittar ni här!

Markus Bergström-Björn